tosty sloppy joe

Tostateczne zgorszenie: potrójnie mięsne tosty sloppy joe

by Stonerchef

Strach czasami jest dobry. Od tygodnia straszą nas, że niedługo nastaną kilkunastostopniowe mrozy, więc nasza reakcja obronna jest krótka – wypad do mięsnego, domowy chleb, dużo sera i tosty sloppy joe. Także teraz mróz będzie nas pocałować w tłuste… a nie, w sumie i tak nie przytyjemy.

W zeszłym roku bardzo wydziwialiśmy z przepisami i – chociaż jesteśmy dumni ze wszystkich – w tym roku stwierdziliśmy, że na Stonerchefie będzie bogato jak zawsze, ale za to dużo prościej. Nie oznacza to wcale, że raz na jakiś czas nas nie poniesie, bo to akurat jest pewne.

Niemniej jednak, główna dewiza na 2018 rok to piękno w prostocie.

A co jest piękniejszego niż tosty z trzema rodzajami mięsa i furą przecudownie topiącego się sera mimolette?

No co?

No dobra, tosty z czterema rodzajami mięsa i serem. Ale, jak już wspominaliśmy, na razie stronimy od ekstremów.

A co to takiego te tosty sloppy joe? Zaleginizować? Po co to komu?

Gdybyśmy mieli oddać istotę farszu 'sloppy joe’ za pomocą jednego określenia, to uwaga, uwaga:

Zamerykanizowane bolognese na szybko.

Mamy tu bowiem mieloną wołowinę, jest i cebula, przecier pomidorowy… ale z drugiej strony w sosie ląduje musztarda, ocet i sos worcestershire, no i mięsa na tosty sloppy joe nie robi się przez 5 godzin, a jedynie 20 minut, więc w porównaniu do swojego dalekiego kuzyna, jest to farsz niemalże instant.

Do farszu ląduje jeszcze podsmażone chorizo, a mięsną drużynę dopełnia bekon – chrupiący, ale jeszcze na wpół jędrny.

Jeśli zaś chodzi o ser, to zazwyczaj do tostów używaliśmy cheddara, ale nie wiemy, czy to zmęczenie materiału, czy po prostu zwykły kaprys – niemniej jednak, ostatnio jesteśmy bardzo blisko z serem mimolette. Chyba nawet topi się lepiej niż cheddar.

No i ten głęboki kolor…


Do przygotowania tostów sloppy joe przydadzą się:


Tościka?

Składniki:

składniki na tosty sloppy joe

Farsz na tosty sloppy joe:

450g wołowiny zmielonej z antrykotu

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

240g przecieru pomidorowego

200g ketchupu

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/2 pęta kiełbasy chorizo pokrojonego w kostkę

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

8 kromek chleba tostowego

10 plastrów boczku wędzonego

200g sera mimolette

majonez

Tostateczne zgorszenie

Na początek możemy pokroić chleb i zetrzeć ser na dużych oczkach tarki.

Później przechodzimy już do farszu na tosty sloppy joe. Rozgrzewamy głębokie naczynie i dodajemy mięso wraz z cebulą. Mieszamy całość dość dobrze, rozdrabniając przy okazji wołowinę.

wołowina z cebulą na patelni

Smażymy mięso i cebulę przez ok. 5 minut, mieszając często, aż wołowina zupełnie straci różowy kolor.

obsmażone mięso

Zdejmujemy naczynie z ognia, łapiemy za duże sitko i odsączamy na nim mięso oraz cebulę z całego tłuszczu, po czym wracamy z nimi do naczynia i ustawiamy ogień na średni.

W tym czasie łączymy przecier wraz z ketchupem, musztardą, octem, sosem Worcestershire i cukrem przy użyciu trzepaczki. Tak powstały sos dolewamy do mięsa.

sos dodany do mięsa

Doprowadzamy nasz farsz do zagotowania, po czym redukujemy ogień do małego i gotujemy całość przez ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

zredukowany sos na tosty sloppy joe

W międzyczasie smażymy wszystkie plastry boczku na osobnej patelni. Robimy to na średnim ogniu, przewracając boczek co ok. 30 sekund na drugą stronę, aby równomiernie się obsmażył. Smażenie można kontynuować do czasu, aż z jednej strony bekon będzie chrupiący, a z drugiej zachowa sprężystość – taki na wpół wysmażony.

Mniej więcej w połowie czasu gotowania się farszu na tosty sloppy joe, obsmażamy na małej patelni chorizo. Patelnia powinna być sucha i porządnie rozgrzana. Kiełbasę smażymy ok. 3 minuty, mieszając często. Kiedy się usmaży, dodajemy ją do farszu.

chorizo na patelni

Dobrze, można powiedzieć, że wszystko już mamy gotowe. Pozostaje więc posmarować 4 kromki chleba majonezem (położymy je tą stroną na patelni), a na wierzchu ułożyć sporo farszu i przykryć to bekonem.

składanie tostów sloppy joe

Nasze tosty sloppy joe zasypujemy serem.

ser na tostach

Kanapki składamy, a następnie rozgrzewamy mocno patelnię grillową.

tosty sloppy joe przed smażeniem

Tosty kładziemy stroną posmarowaną majonezem i od razu smarujemy nim kromkę, która teraz jest na górze.

tosty sloppy joe na patelni

Smażymy je po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, lub do momentu, w którym ser się całkowicie stopi.

Teraz nadchodzi najlepsze:

tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe tosty sloppy joe

Tak wyobrażamy sobie właśnie niebo. Że spacerujemy sobie po plaży, depcząc po mięsnym farszu i wdychając bekonową bryzę w oczekiwaniu na holenderski przypływ… z sera mimolette.

A tosty sloppy joe to taki nasz ukłon w kierunku tej formy stonerskiego jedzonka.

Jak to mówią, jak kochać – to sera. Jak jeść – to mielone

podpis pod postem

 

Zobacz również inne artykuły