muszle makaronowe z wołowiną

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną w sosie z pesto

by Stonerchef

To, że kochamy kuchnię włoską, to akurat bardzo wyraźnie widać, zwłaszcza po ilości pizzy jakie codziennie pochłaniamy. Jest to w końcu kuchnia, która zakłada rozpustność od A do Z. Dlatego dzisiaj sięgnęliśmy po klasyczne smaki Italii, którym towarzyszy nasze zacięcie do przesady w dobrym guście. I tak oto z naszej jaskini smaków wyłoniły się zapiekane muszle makaronowe z wołowiną w sosie z udziałem zielonego pesto.

W całym naszym ostatnim makaronowym szaleństwie zapomnieliśmy, że pasta to nie tylko mac and cheese, ale przede wszystkim tysiące kombinacji, na które owe makarony można przyrządzić. A muszle to akurat taki przyjemny kształt, że mieszanie ich z sosem, a później zapiekanie z dwoma serami to czysta przyjemność.

To teraz słów kilka o przygotowywaniu tej zapieksy. Z jednej strony postanowiliśmy wykonać ukłon w stronę tradycji i przyrządzić makaron z sosem tak, żeby żaden Giovanni nam później nie dał w ze złości w zęby maszynką do makaronu. Najpierw więc starannie i powoli przygotowywaliśmy mięso wraz z sosem, a kiedy ten się zredukował w punkt, to wtedy dodaliśmy do niego ugotowane muszle i ruchem delikatnym, zwiewnym – żeby nie powiedzieć pieszczotliwym – mieszamy je z aromatycznym sosem emanującym zapachami z krainy Juliusza Cezara. Pamiętajcie jednakowoż, żeby trzymać od siebie z dala wszelkich wysandałowanych Brutusów, którzy pokrzykują z dala

„WYLEJ TEN SOS NA KLUSKI! NO WALNIJ GO TAM CHOCHLĄ! NIE JESTEŚ PRAWDZIWYM POLAKIEM! PRECZ Z WERONĄ!”

Później, jak już skończymy te sensualne tańce wokół makaronu i sosu, można będzie złapać za maczugę i uwolnić pierwotne instynkty, bowiem zajmiemy się przygotowywaniami do zapiekania. Warstwy zapieksy przekładać będziemy rwaną mozzarellą z kulki i startym parmezanem – Od serca, ale z zachowaniem proporcji.


Do przygotowania zapiekanych muszli makaronowych z wołowiną przydadzą się:


A teraz zwrot do kuchni i żonglować garami! Koniecznie przy ulubionej muzyce.

Składniki:

składniki na muszle makaronowe z wołowiną

Zapiekane muszle makaronowe z wołowiną w sosie z pesto:

1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę

3/4 łyżeczki suszonej bazylii

300g mielonej wołowiny

400g pomidorów z puszki

1 i 1/4 łyżeczki soli

4 łyżki zielonego pesto

250g makaronu typu muszelki

1,5 kulki mozzarelli, porwanej na kawałki

3 łyżki startego parmezanu

1 łyżka oliwy do smażenia

Pasta a’la Stonerone

Na początku nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wyjmujemy okrągłe naczynie żaroodporne.

Rozgrzewamy oliwę w głębokiej patelni i dodajemy cebulę, którą podsmażamy na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu zeszklenia – cebula powinna być miękka, natomiast dobrze będzie, jeśli nie zmieni koloru przy okazji. Następnie na patelni ląduje wołowina. Tę smażymy dopóki straci różowy kolor. Całość przyprawiamy solą i bazylią, po czym wlewamy pomidory z puszki, mieszamy całość i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do małego.

wołowina w sosie pomidorowym

Sos powinien się gotować ok. 20 minut, a my mieszamy go co jakiś czas, aż go zredukujemy. Kiedy sos gotuje się na patelni, my gotujemy makaron, ok. 4-5 minut, aż muszle będą al dente. Ważne jest, żeby nie trzymać makaronu zbyt długo w garnku, ponieważ spędzi on jeszcze trochę czasu w piekarniku. Pod koniec gotowania sosu dodajemy do niego pesto, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

pesto dodane do sosu

Teraz pobawimy się w podmianki. O co chodzi? już wyjaśniamy. Makaron odcedzamy w durszlaku, a do garnka, w którym go gotowaliśmy przenosimy sos. Odcedzone muszle z kolei wracają do garnka z sosem i tam mieszamy je delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą, aby makaron pokrył się wołowiną w pomidorach z pesto.

muszle wymieszane z sosem i wołowiną

Połowę zawartości garnka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i układamy na nim połowę mozzarelli oraz parmezanu. Następnie nakładamy pozostałą porcję makaronu z sosem i wykańczamy z wierzchu resztą mozzarelli i parmezanu.

muszle makaronowe z wołowiną przed pieczeniem

Całość pieczemy ok. 20 minut. A teraz to, co lubimy najbardziej i za co nas nienawidzicie, kiedy wrzucamy takie przepisy wieczorem:

muszle makaronowe z wołowiną

muszle makaronowe z wołowinąa

muszle makaronowe z wołowinąa

muszle makaronowe z wołowiną

muszle makaronowe z wołowiną

muszle makaronowe z wołowiną

No i mamy to – zapiekane muszle makaronowe z wołowiną w sosie pomidorowym z dodatkiem domowego zielonego pesto. A do tego delikatna mozzarella plus intensywny parmezan, który dodaje tej zapieksie pazura ostrzejszego niż tips niejednej dresiary.

A potem to się tak pięknie je widelcem i delektuje przeplatającymi się smakami Włoch, i znowu nabiera się ją widelcem, i w końcu następuje atak paniki, że jak to się mogło skończyć? Przecież brzuch można w najgorszym wypadku zszyć, a tak?

A tak można jeszcze z naszego bloga wybrać jakąś przyjemną kontrę dla wytrawnej kolacji.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 250 g makaronu typu muszelki
  • 1,5 kulki mozzarelli porwanej na kawałki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
Wskazówki
  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne.

  2. Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni i podsmażaj cebulę przez ok. 5 minut do momentu zeszklenia.

  3. Dodaj wołowinę i smaż, aż straci całkowicie różowy kolor.

  4. Dopraw solą i bazylią, a następnie dodaj pomidory z puszki. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

  5. Zmniejsz ogień do minimum i ogtuj ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

  6. Gdy sos się gotuje, ugotuj makaron al dente w delikatnie osolonej wodzie, ok. 4-5 minut.

  7. Pod koniec gotowania sosu dodaj pesto, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

  8. Odcedź makaron w durszlaku, a sos przenieś do garnka, w którym muszelki się gotowały.

  9. Dodaj odcedzone muszelki do sosu i delikatnie wymieszaj je z nim.

  10. Ułoż połowę makaronu z sosem w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu dodaj połowę mozzarelli i parmezanu.

  11. Przykryj zapiekankę pozostałym makaronem i wykończ resztą mozzarelli i parmezanu.

  12. Piecz ok. 20 minut.

Zobacz również inne artykuły