Micha pełna szczęścia: Zupa Khao Soi

by Stonerchef

Przeglądając nasze przepisy, moglibyście odnieść wrażenie, że średnio lubimy warzywa. Nic bardziej mylnego! My je wręcz kochamy, ale jako towarzystwo dla mięsa, a nie osobną całość. Jeszcze bardziej cenimy warzywa w zupach, które raz na jakiś czas lądują u nas na stole, kiedy chcemy sobie dogodzić michą pełną szczęścia. Właśnie taka micha dzisiaj pojawiła się w naszych stonerchefowych progach, a na imię jej Khao Soi.

Nie oszukujmy się – kiedyś ten moment musiał nadejść. W końcu zupy tajskie zajmują bardzo wysokie miejsce na liście dań, które nie tylko poskramiają pacmana w ułamku sekundy, ale przede wszystkim robią takie tango kubkom smakowym, że Budka Suflera ze swoim tango może się schować i jedynie śnić o dolinie (łohoho, co za gra słów, co za suchar!). Khao Soi to z kolei zupka z wyraźnymi wpływami kraju Mjanma (dawna Birma), do której używa się pasty o tej samej nazwie. To właśnie ta pasta będzie nam spędzać sen z powiek, bo jej odpowiednie przygotowanie jest kluczem do sukcesu przy wyciąganiu naprawdę głębokiego smaku tego dania, który później jeszcze podkręcany jest odpowiednio przez sos rybny. Jak już uporamy się z pastą, to na resztę procesu można przykleić znaczek „poziom trudności: przedszkole”.


Do przygotowania zupy khao soi przydadzą się:


Zanim więc pójdziecie leżakować po solidnej porcji Khao Soi z kurczakiem, zapoznajcie się z przepisem na przyrządzenie tego tajskiego kusiciela.

Składniki (na 2 porcje):

składniki na tajską zupę

Zupa khao soi:

350g mięsa z udek kurczaka, bez skóry

420ml mleka kokosowego

250ml bulionu warzywnego

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżki oleju roślinnego

250g chińskiego makaronu jajecznego

Sól do smaku

Pasta Khao soi (przepis poniżej)

składniki na pastę khao soi

Pasta khao soi:

2-3 duże suszone papryczki chilli

1 szalotka przekrojona na pół

4 ząbki czosnku

3-cm kawałek imbiru, obrany pokrojony w plasterki

2 łyżki łodyg kolendry

2 łyżeczki suszonej kolendry

2 łyżeczki suszonej kurkumy

0,5 łyżeczki curry

Do podania na wierzch:

Łódeczki limonki

Świeża kolendra

Kiełki fasoli mung

Paski czerwonej cebuli

Prażona cebulka

Oliwa o smaku chili

Pasta Khao Soi – krok po kroku:

Na pierwszy ogień pójdzie przygotowanie papryczek chilli. Pozbywamy się z nich nasion i przekrawamy je na pół, po czym umieszczamy papryczki w żaroodpornej misce i zalewamy wrzącą wodą. Tam powinny leżeć przez ok. 30 minut, aż odpowiednio nasiąkną.

nasączane chilli

Wyjmujemy chilli i odsączamy je na ręczniku papierowym, zachowując przy okazji 3-4 łyżki wody, w której były maczane. Następnie do malaksera wrzucamy papryczki wraz z pozostałymi składnikami Khao Soi. Dodatkowo dodajemy jeszcze zachowaną wodę po chilli i miksujemy całość dokładnie na konsystencję pasty.

pasta khao soi

W oryginale ta pasta powinna być czerwona, ale do tego potrzebna byłaby przyprawa curry w tym kolorze. My użyliśmy ogólnodostępnej w polskich sklepach – żółtej.

Zupa Khao Soi:

Właściwie najtrudniejsze mamy już za sobą, więc teraz polecimy z górki. Rozgrzewamy olej w garnku na średnim ogniu, po czym dodajemy pastę. Tam podsmażamy ją ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż ta nieco ściemnieje.

pasta khao soi w garnku

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i bulion, po czym całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Kiedy to nastąpi, w garnku ląduje kurczak, którego gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut.

kurczak w wywarze

Mniej więcej na 10 minut przed wyjęciem mięsa gotujemy makaron chiński zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy go i polewamy zimną wodą w durszlaku, po czym wyjmujemy kurczaka z zupy, kładziemy go na talerzu i dajemy mu trochę przestygnąć. Następnie szarpiemy mięso widelcem i dodajemy go z powrotem do wywaru. Potem wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier oraz sól, i mieszamy całość bardzo dokładnie, żeby wszystkie składniki zdążyły się jeszcze raz z sobą zapoznać. Po tym czasie wyjmujemy głębokie talerze, wkładamy do nich makaron i nakładamy zupę Khao Soi.

Całość wykańczamy paskami czerwonej cebuli, łódeczką limonki (polecamy wycisnąć jej sok przed jedzeniem dla przełamania smaku), kiełkami fasoli mung, prażoną cebulką, oliwą chilli i świeżą kolendrą.

khao soi

khao soi

khao soi

Za to właśnie kochamy tajskie zupy – niby pierwsze danie, a ładunek energetyczny jak na główny obiad dla całej rodziny. Jest ostra, tłusta, kremowa i pełna świeżych warzyw, które uzupełniają mięso tak, jak my uzupełniamy siebie nawzajem.

I tak właśnie powinno być – koniec, kropka, ramen.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Zupa khao soi
  • 350 g mięsa z udek kurczaka bez skóry
  • 420 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
  • Sól do smaku
Pasta khao soi
  • 2-3 duże suszone papryczki chilli
  • 1 szalotka przekrojona na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 3- cm kawałek imbiru obrany pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki łodyg kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki curry
Do podania na wierzch
  • Łódeczki limonki
  • Świeża kolendra
  • Kiełki fasoli mung
  • Paski czerwonej cebuli
  • Prażona cebulka
  • Oliwa chilli
Wskazówki
Pasta Khao Soi - krok po kroku
  1. Włóż suszone papryczki chilli do żaroodpornej miski.
  2. Zalej naczynie gorącą wodą i nasączaj chilli ok. 30 minut.
  3. Odsącz papryczki i zachowaj 4 łyżki wody po nasączaniu.
  4. Umieść w malakserze chilli i pozostałe składniki pasty wraz z wodą.
  5. Miksuj całość do uzyskania konsystencji pasty.
Zupa Khao Soi - krok po kroku
  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym garnku i dodaj pastę Khao Soi.
  2. Podsmażaj pastę ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż ta delikatnie ściemnieje.
  3. Wlej mleko kokosowe i bulion.
  4. Zamieszaj i doprowadź do zagotowania.
  5. Włóż kurczaka, zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj mięso w wywarze przez ok. 25 minut.
  6. Na 10 minut przed wyjęciem mięsa ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i polej zimną wodą.
  7. Wyjmij kurczaka na talerz, wystudź go odrobinę i poszarp widelcem.
  8. Przenieś mięso z powrotem do garnka, dodaj sos rybny i cukier, dopraw solą, po czym zamieszaj dokładnie zupę.
  9. Nałóż makaron do głębokich talerzy i nalej do niego zupę.
  10. Wykończ na wierzchu paskami czerwonej cebuli, limonką, kiełkami fasoli, świeżą kolendrą, prażoną cebulką i oliwą chilli.

Zobacz również inne artykuły