frytki z poutine

Frytki z sosem poutine

by Stonerchef

Dzisiejszy przepis, wbrew temu, co może sugerować fonetycznie nazwa, jest bardzo daleki od terenów Rosji. Frytki z sosem poutine są bowiem potrawą kanadyjską, która w tym przypadku czerpie też odrobinę ze wschodniej Europy.

Jak się okazuje, Kanadyjczycy lubią z ziemniakami robić to samo, co Polacy – polewać je sosem, najlepiej mięsnym. W dzieciństwie z chomiczym zapałem wypychaliśmy sobie w końcu kopytka i kluski ziemniaczane sosem z duszonej wołowiny. A poutine to nic innego, jak właśnie taka tłusta esencja na bazie zasmażki i wołowego bulionu, z odrobiną mocno chmielowego piwa, doprawiona ketchupem, sosem worcestershire i octem balsamicznym.

To wszystko leniwie spływa po chochli zanim zostanie rozlane po podwójnie smażonych, grubo ciachanych frytkach. Musimy tutaj oddać ukłon w stronę naszej kochanej społeczności, bo to Wy dopominaliście się o ten przepis, a tak się składa, że to cudo – oprócz esencjonalnego sosu – ma w sobie stopiony ser. Co prawda Kanadyjczycy korzystają z grudek serowych powstałych przy produkcji cheddara, a my nie mogliśmy sobie pozwolić na szybkie zdobycie tego produktu, więc z miejsca pomyśleliśmy o mozzarelli. Idealnie wypadła w roli zamiennika.

Frytki z sosem poutine to idealne żarcie na deszczowe dni, kiedy nie mamy ochoty na nic innego, niż tylko leżeć na kanapie i chłonąć seriali albo utonąć w wieczornym maratonie filmowym. Porcja, którą podajemy, jest dla dwojga, więc z miejsca uprzedzamy, że warto ją potroić. Powiemy więcej, to jest Wasz święty obowiązek.


Do przygotowania frytek z sosem poutine potrzebne będą:


Niewiele wiemy o Kanadzie, to fakt. Po tym przepisie zrobiło nam się wstyd z tego powodu i zapragnęliśmy jej więcej.

Składniki:

składniki na frytki z poutine

Frytki z poutine:

1kg ziemniaków

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

500ml bulionu wołowego

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1/2 łyżeczki soli

szczypta czarnego pieprzu

60ml jasnego piwa, mocno chmielowego + 500ml do zalania frytek

2 łyżeczki ketchupu

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżeczki octu balsamicznego

0,5 kulki mozzarelli

ok. 2 litry oleju rzepakowego do smażenia

Spoko gość, ten Poutine

Zanim zajmiemy się sosem, przygotujemy sobie frytki. Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w grube słupki i wkładamy do dużej miski.

pokrojone frytki

Zalewamy ziemniaki piwem, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania poutine.

frytki w piwie

Przenosimy się do kuchenki i odpalamy palnik na średni ogień. Kładziemy garnek i roztapiamy w nim masło, mieszając cały czas. Dodajemy mąkę, łączymy ją dokładnie z masłem i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty.

zasmażka

Do garnka wlatuje w tym momencie posiekana szalotka wraz z czosnkiem. Kontynuujemy smażenie przez następne 3 minuty, aż oba dodatki zaczną wydzielać intensywny aromat i jednocześnie zmiękną. Po tym czasie dodajemy bulion wołowy, ketchup, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, piwo, sól i pieprz.

składniki poutine w garnku

Doprowadzamy poutine do zagotowania i trzymamy sos na dużym ogniu przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając.

gotujący się poutine

Poutine powinien powoli spływać po łyżce – jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy trochę bulionu i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.

Kiedy sos będzie gotowy, rozgrzewamy porządnie olej w dużym garnku. Temperatura przy pierwszym smażeniu frytek powinna wynosić ok. 130 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piwa i osuszamy je na ręczniku papierowym, po czym – gdy już olej będzie dostatecznie rozgrzany – wrzucamy je do garnka i smażymy ok. 4 minut. Frytki zagotują się wtedy i zrobią się miękkie.

pierwsze smażenie frytek

Ziemniaki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a w tym czasie zwiększamy ogień pod garnkiem i doprowadzamy olej do temperatury ok. 175 stopni. Wkładamy frytki i smażymy je po raz drugi – tym razem ok. 5-7 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

drugie smażenie frytek

Drugie smażenie zapewni frytkom cudownie chrupiącą teksturę. Po usmażeniu możemy je odsączyć na sitku i równomiernie posolić, a sos poutine podgrzewamy w razie potrzeby, ponieważ powinien być gorący, żeby stopić mozzarellę.

Teraz co nieco o formacji drużyny: Rozkładamy frytki na papierze lub talerzu, a na ich wierzchu kładziemy porwane kawałki mozzarelli, które polewamy sosem poutine.

I obserwujemy głodnymi oczami, jak ser topi się w sposób kuszący.

frytki z poutine frytki z poutine frytki z poutine frytki z poutine frytki z poutine frytki z poutine frytki z poutine

To jest tak bezbłędnie pyszne i jednocześnie słodko-ostro-kremowo-mięsne, że oddajemy się Kanadzie i od dzisiaj czcimy liść klonu obok jeszcze jednego bardzo ważnego liścia. A przy okazji poznaliśmy kolejny wyśmienity sos, którym jeszcze nie raz ubrudzimy sobie palce – niekoniecznie przy wgryzaniu się we frytki.

podpis pod postem

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Przygotowanie
30 mins
Część właściwa
15 mins
Łącznie
45 mins
 
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 60 ml jasnego piwa, mocno chmielowego + 500ml do zalania frytek
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • ok. 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Wskazówki
  1. Obierz ziemniaki i umyj, a następnie pokrój w słupki i włóż je do miski.

  2. Zalej ziemniaki piwem, zawiń miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na czas przygotowania poutine.

  3. Postaw garnek na średnim ogniu i roztop w nim masło, cały czas mieszając.

  4. Dodaj mąkę, połącz ją dokładnie z masłem i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.

  5. Dodaj posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Kontynuuj smażenie przez następne 3 minuty, aż oba dodatki zaczną wydzielać intensywny aromat i zmiękną.

  6. Dodaj bulion wołowy, ketchup, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, piwo, sól i pieprz.

  7. Doprowadź poutine do zagotowania i trzymaj sos na dużym ogniu przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając.

  8. Sos powinien być na tyle gęsty, żeby powoli spływać po łyżce - gdyby jednak okazał się zbyt zwarty, rozcieńcz go dodatkową ilością bulionu i gotuj kolejne 2 minuty.

  9. Rozgrzej porządnie olej w dużym garnku - temperatura powinna wynosić ok. 130 stopni.

  10. Osusz frytki na ręczniku papierowym i smaż je w oleju ok. 4 minut, żeby ziemniaki się zagotowały.

  11. Wyjmij frytki ponownie na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Zwiększ ogień pod garnkiem i doprowadź olej do temperatury 175 stopni.

  12. Smaż frytki drugi raz przez ok. 5-7 minut, aż zyskają złoto-brązowy kolor.

  13. Przenieś frytki na sitko, odsącz z nadmiaru oleju i równomiernie dopraw solą. Na wierzchu połóż porwane kawałki mozzarelli, a całość polej gorącym poutine.

Zobacz również inne artykuły