Już długo nosiliśmy się z zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny i powtarzaliśmy jak mantrę, że w końcu kupimy łopatkę wieprzową. No i taka ta mantra była skuteczna, że koniec końców pulled pork nam wyszedł z polędwicy.
Ta chudsza część wieprzowiny też dobrze sprawdza się w przygotowaniu pulled porka – wystarczy zrezygnować z piekarnika na rzecz wolnego gotowania w garnku ze słuszną ilością warzyw i wywaru, który zapewni mięsku idealną miękkość. Poza tym, do smażonego ryżu zużyliśmy jedynie małą część polędwicy, a skoro jedzenia nie wolno marnować, to chyba lepszego momentu na szarpaninę nie mogliśmy znaleźć.
Nasz pierwszy pulled pork powstał w kubańskim stylu. Zielone chilli, pokrojona w plastry cebula, czosnek, kumin i oregano, a wszystko to zalane bulionem warzywnym wymieszanym z pastą pomidorową, zwaną u nas koncentratem – to wszystko zadba nie tylko o mięciutką teksturę szarpanej wieprzowiny, ale nada jej wyjątkowych walorów smakowych, dzięki którym szarpana polędwica będzie wyrazista, nieco ostra i obdarzona aromatem duszonych warzyw.
No dobra, pulled pork już jest, ale jeść go samego, tak bez żadnego towarzystwa? O nie, nie! To by do nas nie pasowało, prawda? Dlatego też zadbaliśmy o odpowiednio rozpustną oprawę dla naszego głównego bohatera. Wieprzowinę zapiekliśmy z makaronem spaghetti wymieszanym z sosem barbecue z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku. Zapiekanka oczywiście została sprószona naszym ulubionym serem, bo nic tak nie podkręca smaku potraw na modłę barbecue, jak esencjonalny, pomarańczowy cheddar.
Na to wszystko ląduje posiekana kolendra i tak oto możemy podziwiać jedną z najbardziej genialnych i stonerskich zapiekanek, jakie dane nam było przygotowywać. Pulled pork zapiekany pod przykryciem zaczyna rozpływać się w ustach, a jeśli pieczone mięso zyskuje taką teksturę, to możemy o sobie mówić, że kurde, coś nam naprawdę wyszło!
Do przygotowania zapiekanki spaghetti z kubańskim pulled porkiem przydadzą się:
- duży garnek,
- piekarnik,
- duża miska,
- szpatułka,
- naczynie żaroodporne,
- dwa widelce do szarpania mięsa,
- nóż szefa kuchni.
Uwaga, będzie szarpało!
Składniki:
Kubański pulled pork zapiekany ze spaghetti w sosie BBQ:
250g ugotowanego makaronu spaghetti
250ml sosu barbecue
125ml sosu pomidorowego (przecier + po szczypcie: bazylii, oregano, mielonej cebuli, mielonego czosnku, soli)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 12%
2 posiekane łodygi szczypiorku
100g startego cheddara
Posiekane liście kolendry do posypania
dodatkowy sos barbecue do posmarowania
450g kubańskiej szarpanej wieprzowiny (przepis poniżej)
Kubański pulled pork:
450g polędwicy wieprzowej
2 zielone papryczki chili i 1 czerwona
1 średnia cebula pokrojona w plastry
3 posiekane małe ząbki czosnku
300ml bulionu warzywnego
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki octu z białego wina
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Zanim poszarpiemy, trzeba ugotować… Powoli!
Rozgrzewamy w garnku olej i wkładamy do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól. Dusimy na małym ogniu przez ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy kumin wraz z oregano i kontynuujemy proces jeszcze przez minutę.
W dużej misce mieszamy dokładnie bulion z koncentratem pomidorowym.
W garnku umieszczamy polędwicę i zalewamy ją pomidorowym bulionem.
Przykrywamy garnek i gotujemy wieprzowinę na najmniejszym ogniu przez ok. 50 minut jeśli polędwica jest cała. Nasza była w trzech kawałkach, więc gotowaliśmy ją ok. 35-40 minut. Co jakiś czas możemy zamieszać zawartość garnka. Po tym czasie wyjmujemy mięso do miski i rozszarpujemy je widelcem. Warzywa z sosem przecedzamy przez sitko tak, aby pozbyć się tłuszczu z bulionu – na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Te dodajemy wraz z octem do miski z poszarpaną wieprzowiną i mieszamy całość dokładnie.
Najtrudniejsze właściwie za nami. Teraz to już będzie bułka z masłem. A właściwie to wieprzowina z makaronem.
Zapiekamy
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstawiamy je na bok.
W dużej misce łączymy dokładnie sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę.
Dodajemy do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko mieszamy.
Zawartość miski rozprowadzamy po naczyniu żaroodpornym i posypujemy z wierzchu serem.
Naczynie zakrywamy folią aluminiową, którą wcześniej smarujemy olejem, żeby ser do niej nie przywarł. Zapiekankę pieczemy ok. 20-30 minut. Po wyjęciu smarujemy dodatkowym sosem barbecue i posypujemy kolendrą.
Będąc wygłodniałym nie sposób przejść obok tego obojętnie. Delikatne mięso wieprzowe, sos barbecue, makaron spaghetti, ser… A zresztą, jakim tam wygłodniałym! Nawet gdybyśmy się najedli po brzegi, to chociaż jedną (no, półtorej w porywach do trzech) miseczkę takiej zapieksy przytulilibyśmy z pocałowaniem ręki.
- 250 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 250 ml sosu barbecue
- 125 ml sosu pomidorowego (przecier + po szczypcie: bazylii, oregano, mielonej cebuli, mielonego czosnku, soli)
- 2 łyżki śmietany 12%
- 100 g startego cheddara
- Posiekane liście kolendry do posypania
- dodatkowy sos barbecue do posmarowania
- 450 g kubańskiej szarpanej wieprzowiny (przepis poniżej)
- 450 g polędwicy wieprzowej
- 2 zielone papryczki chili i 1 czerwona
- 1 średnia cebula pokrojona w plastry
- 3 posiekane małe ząbki czosnku
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki octu z białego wina
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
-
Rozgrzej olej w garnku i włóż do niego cebulę, czosnek, chili oraz sól.
-
Duś na małym ogniu ok. 8 minut cały czas mieszając. Dodaj kumin wraz z oregano i kontynuuj duszenie przez minutę.
-
Wymieszaj w dużej misce bulion z koncentratem pomidorowym.
-
Umieść polędwicę w garnku i zalej ją pomidorowym bulionem.
-
Przykryj garnek i gotuj wieprzowinę na najmniejszym ogniu ok. 50 minut - co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka. Po tym czasie wyjmij mięso do miski i rozszarp je widelcem. Warzywa z sosem przecedź przez sitko, aby pozbyć się tłuszczu z bulionem - na sitku powinny zostać same warzywa z gęstym sosem. Dodaj je wraz z octem do miski z szarpaną wieprzowiną i dokładnie wymieszaj
-
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
-
Wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne (30x21cm) i odstaw je na bok.
-
Wymieszaj w misce sos barbecue, sos pomidorowy, koncentrat i śmietanę. Dodaj do miski makaron wraz z mięsem i szczypiorkiem, po czym wszystko wymieszaj.
-
Rozprowadź zawartość miski po naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu serem.
-
Przykryj naczynie folią aluminiową, którą wcześniej wysmarujesz olejem, żeby ser do niej nie przywarł.
-
Piecz zapiekankę ok. 20-30 minut. Po wyjęciu posmaruj odatkowym sosem barbecue i posyp kolendrą.