MięsoObiadPierogiPrzepisyRozpustaStoner żarcieWieprzowinaWytrawne ImperiumGrażyny w Czikago – pierogi z pulled porkiem BBQ i piwnymi krążkami cebulowymi

Podczas gdy Polskę odwiedzała głowa USA, Grażyny postanowiły wybrać się na last mynet do Czikago, aby odcisnąć słowiański sandał na tamtejszej skarpecie wolności. Efektem wojaży Grażyn były pierogi z pulled porkiem BBQ w towarzystwie krążków cebulowych w piwnym cieście, frytek, sosu serowego i ketchupu sriracha.

Stworzyliśmy swego rodzaju danie in&out, które z jednej strony tak epatuje amerykańską miłością do smażenia na głębokim tłuszczu i marynowania mięsa w sosie BBQ, a z drugiej dostarcza dawkę pierogowej miłości z ręcznie wyrabianego, sprężystego ciasta, które otula rozpływającą się w ustach wieprzowinę.

Oprócz tego, że jesteśmy „hard working people”, a nasze przekleństwa znane są bardziej, niż Bitwa pod Wiedniem, z ust Jankesów często możemy usłyszeć słowo „pierogi” albo „pierogis”.

Best pierogis in the world. Awesome pierogis. Hard working pierogis.

Skoro więc Wielki Brat zza Oceanu tak bardzo lubuje się w pierogach, to dlaczego by nie ubogacić go kulturowo tym nadwiślańskim szlagierem, prawda? Ale, ale! Nie będziemy tutaj wjeżdżać z parawanem i rozstawiać go po całej Long Beach – my szanujemy przede wszystkim oryginalne upodobania regionalnych kuchni, dlatego w farszu próżno szukać mielonego mięsa, grzybów, czy kapusty. Jest za to długo pieczona łopatka wieprzowa w sosie BBQ. Udało nam się uzyskać efekt, który towarzyszy jedzeniu gruzińskich pierogów z bulionem – zaraz po przegryzieniu ciasta, soczyste mięso wręcz strzela w ustach i sprawia, że te wcześniej ugotowany i podsmażony na maśle pieróg zwiastuje kulinarny orgazm życia.

Druga sprawa, kochane Stonery, to warzywo bliskie naszym sercom z racji poczucia przynależności do narodu polskiego – cebula. Dostawaliśmy swego czasu sporo pytań o przepis na krążki cebulowe, więc dzisiejszy przepis gości też i ten przysmak. Ponieważ Janusz nie dopił browara do Panoramy, Grażyny wlały trochę chmielowego nektaru do ciasta, w którym smażone są cebulowe krążki. Alkohol bezbłędnie wyciąga smaki z przystawki, podbijając moc mielonego czosnku i chili cayene. Żeby nie było, że my tu uprawiamy jakiś wieczny zachwyt, to nie obejdzie się bez szczypty soli życia. Himalajskiej, rzecz jasna – posypanej prosto na złociste aureole.

Ponieważ jak na razie wymieniliśmy wyjątkowo mało smażonych węglowodanów, do wesołej gromady dołączają frytki belgijskie z sosem cheddarowym i ketchupem sriracha. Było z tym trochę pracy, ale zaprawdę powiadamy Wam – godna to pozycja na pierwsze urodziny Stonerchefa. I taka amerykancka.


Do przygotowania pierogów z pulled porkiem bbq, krążków cebulowych i frytek potrzebne będą:

  • Naczynie do smażenia w głębokim oleju (np. duży garnek, frytownica, w ostateczności wok),
  • duży nóż,
  • naczynie żaroodporne,
  • termometr kuchenny,
  • duża patelnia,
  • piekarnik,
  • rondelek,
  • szpatułka,
  • duża miska,
  • mikser (opcjonalnie),
  • ręczniki papierowe.

To Grażyny idą na window shopping do Wallmartu, a Wy przejdźcie się lepiej po zakupy spożywcze.

Składniki:

składniki na pulled porka bbq

Pulled Pork BBQ:

1,2kg łopatki wieprzowej bez kości

Ok. 400ml sosu BBQ

1 łyżeczka mielonego czosnku

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki

ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi (ok. 24 sztuki):

400g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)

200ml gorącej wody

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

2 jajka

2 średnie szczypty soli

składniki na krążki cebulowe

Krążki cebulowe:

3 duże cebule

390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

190g mąki kukurydzianej

1 duże jajko

2 łyżeczki mielonego czosnku

2 łyżrczki mielonej cebuli

2 łyżeczki chili cayenne

1,5 łyżeczki białego cukru

2 łyżeczki soli + więcej do posypania

500ml wody gazowanej

375ml jasnego lagera

Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
składniki na ketchup sriracha

Ketchup sriracha:

250ml ketchupu

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki sosu sriracha

2 łyżki brązowego cukru

Sos serowy:

150g grubo startego cheddara

250ml niesłodzonego mleka skondensowanego

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)

1/4 łyżeczki chili cayenne

1/2 łyżeczki mielonego czosnku

1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki

1/2 łyżeczki soli

Do podania:

Frytki

Liście kolendry

Szczypiorek

Halyncia, najpierw farsza zrobim

Dzień wcześniej, najlepiej z nocy na dzień, przygotowujemy łopatkę wieprzową. W tym celu nacieramy najpierw dokładnie mięso przyprawami.

łopatka wieprzowa natarta przyprawami

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy łopatkę z każdej strony na dużym ogniu – powinno to zająć ok. 3 minuty.

obsmażona łopatka wieprzowa

Tak obrobione mięso wkładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego i zaczynamy polewać je sosem BBQ.

wieprzowina polewana sosem bbqmięso polane sosem bbq

Przykrywamy naczynie żaroodporne i wkładamy wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Mięso będziemy piekli przez ok. 5,5-6 godzin.

upieczona łopatka wieprzowa

Wyjmujemy mięso z naczynia i przenosimy je do miski, w której rozszarpujemy naszego porka przy użyciu widelców.

szarpana wieprzowina bbq pulled pork na widelcuzbliżenie na poszarpaną wieprzowinę

Miskę z farszem do pierogów możemy już odstawić na bok na czas przygotowania ciasta.

Obiad będzie, jak pierogi dojdą

W dużej misce mieszamy mąkę z solą. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło w gorącej wodzie i dodajemy ją do mąki, mieszając całość delikatnie. Następnie dodajemy jajko i mieszamy już całość bardzo starannie. Po tym czasie przenosimy ciasto na posypany mąką blat i wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15 minut, żeby odpoczęło.

Po odfoliowaniu ciasta, dzielimy je na 6 części.

kawałki ciasta na pierogi przed rozwałkowaniem

Każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy z płatów okrągłe kształty (możemy do tego użyć szklanki).

blaty na pierogi

Na środku każdego pieroga układamy farsz, po czym zalepiamy nasze cuda i odkładamy je na talerz.

pulled pork na pierogu

zalepione pierogiidealny pieróg

W garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej pierogi. Gotujemy je ok. 1-2 minuty po wypłynięciu na wierzch, po czym wyławiamy i przenosimy na wysmarowany tłuszczem talerz – pomoże to zapobiec zlepianiu się pierogów.

gotowane pierogi z pulled porkiem zbliżenie na pięknego pieroga

Teraz jeszcze tylko krążki cebulowe, sosy i będziemy mogli siadać do stołu.

Podsmaż mnie no tom cebulkie

Zgodnie z życzeniem – tylko zamiast podsmażania będziemy smażyć na głębokim oleju. Najpierw jednak przygotujemy krążki do rytuału.

Kroimy cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmujemy z nich krążki.

krążki surowej cebuli

W misce umieszczamy 130g mąki i wrzucamy do niej cebulę, dokładnie obtaczając ją mąką.

krążki cebuli obtoczone w mące

W osobnej misce łączymy pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami. Trzecia miska posłuży nam z kolei do roztrzepania jajek i wymieszania z nimi piwa oraz wody. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy całość, aż powstanie lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze dodatkową ilość mąki.

ciasto do krążków cebulowych

W dużym garnku rozgrzewamy porządnie olej i sprawdzamy, czy ciasto na krążki wrzucone do tłuszczu zacznie szybko wypływać. Jeśli wypłynie po ok. 1,5-2 sekundach, to znaczy, że olej osiągnął idealną temperaturę. Krążki cebulowe smażymy w partiach ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę.

smażone krążki cebulowe

Kiedy nasze cebulowe pierścienie złapią piękny złoty kolor, wyjmujemy je na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru oleju.

krążki cebulowe zbliżenie na krążki cebulowe

Aby utrzymać temperaturę krążków, możemy je trzymać w piekarniku nagrzanym do 135 stopni na czas dokończenia przygotowywania posiłku.

Jaki sos? Czostkowy. Nie ma? To serowy i keczap

Zaczniemy od prostszego sosu. W małej misce mieszamy dokładnie (najlepiej przy użyciu trzepazki) ketchup z sosem sojowym, srirachą i cukrem.  Naczynie możemy odstawić do lodówki na czas robienia sosu serowego.

No właśnie, teraz będzie trochę pod górkę. Sos serowy przygotowujemy metodą beszamelową, tzn. w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę wraz z przyprawami i mieszamy dokładnie całość, podgrzewając na średnim ogniu, aż zacznie zmieniać barwę na delikatnie brązową.

Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i wprowadzamy mleko skondensowane, mieszając energicznie. Wracamy garnek na ogień i doprowadzamy zawartość do zagotowania. Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, ponownie zdejmujemy rondelek z palnika i wsypujemy starty ser, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec doprawiamy solą do smaku.

sos serowy

Pozostało nam już usmażyć frytki (TUTAJ instrukcja na idealne frytki belgijskie), podsmażyć pierogi na maśle i wyłożyć to wszystko na żeliwną patelnię, a potem posypać posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

pierogi z pulled porkiem pierogi z pulled porkiem pierogi z pulled porkiem pierogi z pulled porkiem pierogi z pulled porkiem pierogi z pulled porkiem

Od siebie dodamy tylko, że jeśli kiedykolwiek Polacy mieliby mieć zniesione wizy do Stanów, to wyślijcie nas tam na karmienie prezydenta. Może dostaniemy jeszcze po drodze kilka stanów jako nowe województwa. Na przykład Kolorado albo Kalifornię.

podpis pod postem

 

 

 

Buchnij sobie ten przepis!
Składniki
Pulled pork BBQ
  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 400 ml sosu BBQ
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
Ciasto na pierogi
  • 400 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 2 średnie szczypty soli
Krążki cebulowe
  • 3 duże cebule
  • 390 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 190 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej cebuli
  • 2 łyżeczki chili cayenne
  • 1,5 łyżeczki białego cukru
  • 2 łyżeczki soli + więcej do posypania
  • 500 ml wody gazowanej
Ketchup sriracha
  • 250 ml ketchupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki brązowego cukru
Sos serowy
  • 150 g startego cheddara
  • 250 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
  • 1/4 łyżeczki chili cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
Do podania
  • Frytki
  • Liście kolendry
  • Szczypiorek
Wskazówki
Pulled pork bbq
  1. Natrzyj łopatkę wieprzową przyprawami i obsmaż ją na patelni na dużym ogniu z każdej strony (ok. 3 minuty).

  2. Przenieś mięso do okrągłego naczynia żaroodpornego i polej sosem BBQ

  3. Piecz ok. 5,5-6 godzin w piekarniku nagrzanym do 90 stopni.

  4. Po wyjęciu rozszarp wieprzowinę widelcami

  5. Połącz ją z dodatkową ilością sosu bbq i tłuszczu z pieczenia.

  6. Odstaw na bok na czas przygotowania pozostałych rzeczy.

Pierogi
  1. Wymieszaj w dużej misce mąkę z solą.

  2. W osobnym naczyniu rozpuść masło w gorącej wodzie i dodaj je do mąki, mieszając delikatnie całość.

  3. Dodaj jajko i wymieszaj wszystko bardzo starannie. Przenieś masę na posypany mąką blat i wyrabiaj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, dosypując więcej mąki w razie potrzeby.

  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i daj mu odpocząć ok. 15 minut.

  5. Podziel ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienko i wytnij szklanką okrągłe kształty.

  6. Nałóż na środek pieroga porcję wieprzowiny i zalep go.

  7. Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 2 minuty od ich wypłynięcia na wierzch.

  8. Wyłów pierogi i odstaw je na bok na talerzu wysmarowanym tłuszczem.

Krążki cebulowe
  1. Pokrój cebulę w plastry o grubości ok. 2cm i wyjmij z niej krążki.

  2. Umieść w misce 130g mąki i dodaj do niej cebulę, obtaczając je w mące.

  3. W osobnej misce połącz pozostałą mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i przyprawami. 

  4. W trzeciej misce roztrzep jajka i wymieszaj je z piwem oraz wodą.

  5. Połącz stopniowo suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj całość, aż uzyskasz nieco lejące się ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj odrobinę więcej mąki.

  6. Rozgrzej porządnie olej w dużym garnku.

  7. Smaż krążki cebulowe partiami ok. 3 minuty, przewracając je co jakiś czas, aż zyskają złoty kolor.

  8. Odsącz krążki z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Ketchup sriracha
  1. Wymieszaj dokładnie w misce wszystkie składnki sosu i odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty.

Sos serowy
  1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj mąkę wraz z przyprawami. Wymieszaj całość i podsmażaj, aż zmieni kolor na złoto-brązowy.

  2. Zdejmij rondelek z ognia. Wlewaj mleko, mieszając energicznie w garnku.

  3. Wróć rondelek na ogień i doprowadź mleko do zagotowania. Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij ponownie garnek z palnika i wsyp ser.

  4. Wymieszaj, aż ser się całkowicie stopi. Dopraw solą do smaku.

Podanie
  1. Usmaż frytki w głębokim oleju, a pierogi podsmaż na maśle na średnim ogniu. Ułóż obok pierogów krążki cebulowe, smażone ziemniaki i dostaw do tego oba sosy.