HomeCategoryKremy - Strona 2 z 2 - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/02/zblizenie-na-kajmakowy-creme-brulee.jpg

Niedługo Crème brûlée będziemy robić z zamkniętymi oczami. Nasza wprawa w jego wypiekaniu spowodowana jest między innymi tym, że ostatnio bawimy się w nasycanie tego eleganckiego deseru przeróżnymi smakami. Zarówno klasyczna wanilia, jak i bardziej ekstrawagancka Nutella miały już swoje 5 minut na kartach Stonerchefa. Dzisiaj błyski fleszy i ogień palnika przekierowujemy na kajmakowy Crème brûlée.  Kajmak...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/01/nutellowe-kremy-brulee.jpg

Pamiętajcie, że satysfakcja to jedynie stan przejściowy. Zawsze można pójść o jeden krok dalej, bo czasami może on nas zaprowadzić do najwyższego stopnia przymiotnika „magiczny” – nawet jeśli chodzi o z pozoru nietykalne i niemodyfikowalne desery, takie jak np. Crème brûlée. Gdybyśmy pokazali jakiemuś rodowitemu Francuzowi, co zrobiliśmy z tym kremem, to pewnie najpierw zdzieliłby nas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/12/zblizenie-na-krem-maltesers.jpg

Są takie odkrycia, które zmieniają ludzkość na zawsze – wynalezienie koła, żarówki, samolotu, wprowadzenie do obiegu Maltesersów. Serio, osoba odpowiedzialna za stworzenie chrupiących, delikatnie miodowych kuleczek spowitych kapitalnie smakującą mleczną czekoladą, powinna mieć specjalne miejsce w niebie, krainie wiecznych słodyczy, czy jakimkolwiek innym raju. Zaczynamy cykl deserów z ich użyciem, a na pierwszy ogień idzie...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/11/najlepszy-krem-oreo.jpg

Krem Oreo do smarowania odcisnął już swoją nakrętkę na kartach Królestwa Słodkości. Była to jednak jego chrupka wersja, a nam po sukcesie ciasteczkowego kremu kokosowego zamarzył się podobny, aksamitny i gładki niczym asfalt na holenderskich drogach krem z ciasteczkami Oreo. W końcu po to są marzenia, żeby je spełniać, prawda? Procedura jest taka sama jak w...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/11/creme-brulee-w-ramekinach-z-widocznym-srodkiem.jpg

Crème brûlée oznacza „przypalony krem”. My lubimy przypalanie różnych rzeczy, a zwłaszcza skórek i skorupek na  potrawach, także ten aksamitny w środku i chrupiący z wierzchu deser prędzej czy później musiał wylądować w naszych ramekinach. No dobra, przyznajemy się bez nabicia, że już nie raz tam lądował, ale Nitka się uparła, że nie wrzucimy go...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/11/ciasteczkowy-krem-kokosowy.jpg

Jeśli cierpicie na brak pomysłów na słodkie smarowidła, to Stonerchef po raz kolejny przychodzi z pomocą, serwując tzw. cookie butter. Jesteśmy bezgranicznie zakochani w różnorakich kremach ciasteczkowych, a przyczyn tej miłości mamy dwie. Po pierwsze, takie kremy są banalne w przygotowaniu, bo wystarczy  najpierw zmiksować jak najdrobniej ciasteczka, potem rozpuścić w rondelku masło, dodać mleka...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/10/gotowy-puszek-piankowy-w-sloiczku.jpg

Marshmallowsy, czyli po polsku zwyczajnie pianki, wpisały się na stałe w spichlerz naszego królestwa słodkości. Można przy ich użyciu robić takie cuda w kuchni, o których – cytując naczelnego bezrobotnego RP – nawet się fizjologom nie śniło. Rozpuszczone sprawdzają się znakomicie w roli „słodkiego sera”, a opalone gazowym palnikiem zyskują na mocy dzięki delikatnie podwędzonemu smakowi....

Copyright Stonerchef (2021)
Wszelkie materiały na stronie chronione są prawami autorskimi — zabrania się ich kopiowania.
Dział Weedukacja ma charakter informacyjny. i nie stanowi porady medycznej w rozumieniu przepisów polskiego prawa. Treści na stronie mogą zawierać linki afiljacyjne.

Zdjęcia z sesji: PiKwadrat Studio