HomeCategoryPodwójny pożar - Strona 2 z 4 - Stonerchef

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/gotowy-ananasowy-sos-habanero-w-butelce.jpg

Dawno nie gotowaliśmy czegoś szczególnie ostrego w sensie delikatnie masochistycznym. Ostre papryczki i kapsaicyna towarzyszą nam na co dzień, jednak brak nam było tych kropli potu na czole, delikatnie zaczerwienionych policzków i wybitnej ulgi, kiedy ostrość delikatnie odpuszcza. Nasze najnowsze dziecko to ananasowy sos habanero, przepięknie drażniąca słodycz. Sosy habanero powoli wchodzą na polski rynek,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/09/nachos-w-dipie.jpg

Na co dzień mamy tyle samo wspólnego z piłką nożną, co z jarmużem, ale gdy gra nasza reprezentacja, to odzywa się nasz wewnętrzny husarz i odpalamy srogi doping, żeby chłopaki strzelali tłuste bramki. Taka nasza forma patriotyzmu – nie wspieramy patriotycznych szwalni, więc chociaż tyle możemy zrobić dla kraju. Dzisiejsza przegryzka ma kolor żółtej kartki,...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/05/chrupiaca-skorka-na-udkach-tandoori.jpg

Kuchnia indyjska jest jednym z powodów, dla których nasze szafki z przyprawami są bogatsze, niż garderoba Lady Gagi. Do przypraw mamy zresztą zawsze hojną rękę, dlatego kurczak tandoori to był dla nas taki gastro rage room. Normalnie takiego kurczaka powinno się przygotowywać w specjalnym, glinianym piecu tandoor, ale na bezrybiu to i piekarnik piecem, także...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/02/tajska-zupa-z-czerwonym-curry-1.jpg

Tajska zupa to jest coś, czym można poskromić Pacmana równie szybko, jak się ją przygotowuje. A 15 minut na zaserwowanie sobie kulinarnej podróży życia bez ruszania tyłeczka z domu (no, wyłączając zakupy) wydaje się równoznaczne z ubiciem interesu życia – i to takiego, że żaden Mirek handlarz samochodów nie podskoczy ze swoimi osiągnięciami. Nie wspominając już...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/02/mega-zblizenie-na-plonacy-mac-and-cheetos.jpg

Płonący Mac and Cheetos jest dla nas, jak kamień filozoficzny dla Fausta, jak maska Tutanchamona dla złodziejów grobowców, jak pokój na świecie dla kandydatek na Miss Universe, jak… target dla Junnior Account Managera! Nic innego się nie liczy. A to jest absolutne arcydzieło foodpornowych kulinariów. 300 gramów sera (iście spartańska liczba), pół paczki kolanek, ostre...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/02/ostry-sos-habanero.jpg

Kiedy tabasco przestaje cieszyć, jalapeno można gasić pragnienie, a louisiana wywołuje pobłażliwy uśmiech, to znak, że czas włączyć do jadłospisu ostry sos habanero. Nie tylko kopie lepiej niż przyszłe dziecko Lewandowskiego, ale potarcie sobie oczu rękami zaraz po jego przygotowaniu stanowi wspaniały argument za tym, żeby w walentynki wybrać inną opcję niż „Ciemniejsze Oblicze Greya”...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/02/sos-bbq-mango-habanero.jpg

Sos BBQ mango habanero to jest strzał w dziesiątkę dla ludzi, którzy lubują się w połączeniach słodko-ostrych. Ma też kilka bezapelacyjnie wyśmienitych zastosowań – można go lać po burgerach, kanapkach i frytkach, ale stanowi też genialny składnik marynaty na grilla, dzięki którym żeberka, czy też udka lub skrzydełka z kurczaka nabiorą egzotycznego aromatu i wielopoziomowego...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2017/01/jambalaya-pionowo-1.jpg

Krewetki już raz lądowały w pomidorach na naszym blogu. Co prawda w porównaniu do tego, czym raczymy Wasze ślepia dzisiaj, wypadają one dość skromnie, ale początki przeważnie bywają nieśmiałe, a zawsze można dorzucić do pieca, zgadza się? Tak też robimy – mieszamy krewetki z naszą polską kiełbasą, dorzucamy świętą trójcę warzyw kuchni Kreoli z Louisiany...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/12/dzem-habanero-tosty-i-maslo.jpg

Mogliśmy zrobić dżem z czarnej porzeczki, z figi, z jabłek itd. Zrobiliśmy dżem habanero. Jak to? Dlaczego? Czy to możliwe? Tak wiele pytań, na które wypada odpowiedzieć. Zaczęło się od marynowanych jalapeno, które tak właściwie sprawiły, że przetwory awansowały z rangi „fajna sprawa” do „nie możemy przestać o nich myśleć”. Poza tym, co jakiś czas...

https://www.stonerchef.pl/wp-content/uploads/2016/12/marynowane-jalapeno-w-podpisanym-sloiku.jpg

Marynowane jalapeno to jeden z naszych najukochańszych przetworów. Ląduje średnio na co drugiej pizzy, dodajemy je do sosów, stosujemy jako element marynat do mięs, a gdyby nie to, że chcemy się jeszcze trochę pocieszyć w miarę bystrym wzrokiem, to robilibyśmy sobie z nich maseczki na twarz. Ostatnio pod jednym z wpisów na naszym fanpage’u pojawiła...

Copyright Stonerchef (2019)
Wszelkie materiały na stronie chronione są prawami autorskimi — zabrania się ich kopiowania.
Dział Weedukacja ma charakter informacyjny. Treści na stronie mogą zawierać linki afiljacyjne.

Zdjęcia z sesji: PiKwadrat Studio